Mali kucharze
Coraz bliżej święta :) A może tak wspólnie spędzony czas w kuchni? Zachęcamy do zrobienia rodzinnych pierniczków. Poniżej podajemy najlepszy przepis :)
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Składniki:
-
1 szklanka płynnego miodu
-
125 g masła
-
3,5 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka
-
2 kopiaste łyżki przyprawy do piernika
-
2 kopiaste łyżki kakao
-
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
-
150 g śmietany
Wykonanie:
-
Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Przygotujcie stolnicę, wałek i foremki do wykrawania pierników.
-
W garnku rozpuście miód i masło, zagotujcie, wymieszajcie i pozostawcie do ostygnięcia.
-
W dużej misce połączcie suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia. Dodajcie śmietanę i rozbełtane jaja, wlejcie ostudzony miód z masłem.
-
Wymieszajcie wszystkie składniki i wyrabiajcie ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne.
-
Odrywajcie kawałki ciasta i kolejno rozwałkowujcie je na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 5 mm. Wykrawajcie foremkami pierniczki i układajcie je na blaszce, zachowując niewielkie odstępy.
-
Pierniki piecz w 180'C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika, przez 7-8 minut.
-
Gotowe pierniczki możecie udekorować.
Smacznego!